O SPRACOVANÍ A PESTROSTI CHUTÍ KAKAA

Objavte Kakawcový svet, ktorý spája mnoho tém.

1A

O spracovaní a pestrosti chutí kakaa

Kakao už dávno nepatrí len do detských rúk a nerozdeľuje sa iba na to ranné a večerné, v bodkovanom alebo prúžkovom hrnčeku a na kakao k vianočke, alebo to k bábovke. Tento starodávny poklad prehispánskych kultúr zo srdca Latinskej Ameriky sa stáva stále vyhľadávanejšou a žiadanejšou surovinou nielen medzi odborníkmi na zdravú výživu, ale aj connoisseurs, znalcami prémiových a exkluzívnych potravín. No a samozrejme nie je kakao ako kakao

Predstavujeme vám novú alternatívu k šálke kávy, lahodné a blahodárne odrodové kakao. Vďaka množstvu magnézia a prítomnosti veľmi zaujímavej látky teobromín nás šálku pravého kakaa nabudí, skoncentruje a ešte spustí produkciu endorfínov, takže sa budeme cítiť šťastnejší. Kakaové bôby sú známe svojimi výnimočnými zdravotnými benefitmi a povzbudivým účinkom už od čias Mayov. Mnohé štúdie dokázali, že práve kakao je zdrojom množstva antioxidantov, ktoré pôsobia priaznivo na naše srdce aj silne protizápalovo v celom našom organizme.

Rovnako ako pri výberovej káve, ktorá počas tretej kávovej vlny zažíva významné zmeny na pestovateľskej úrovni, aj kakao sa svojím chuťovým profilom navzájom odlišuje v závislosti od krajiny pôvodu, regiónu, odrody, spôsobu spracovania a dokonca aj farmy, kde bolo vypestované. Na výslednej chuti bôbov sa rovnako ako pri káve naplno prejavuje zrelosť kakaových plodov, technika sušenia a fermentácie, minerálna kompozícia pôdy, na ktorej boli pestované aj samotný profil a samozrejme aj stupeň praženia.

Medzi zážitkovými chuťovými profilmi môžeme ochutnať lískoorieškové a karamelové tóny kakaových bôbov z oblasti Arauca v Kolumbii, alebo o niečo ľahší chuťový profil, s vysokou sladkosťou po kôstkovom ovocí z vyhláseného pestovateľského regiónu Tolima. Sviežo acidný profil kakaových bôbov s tónmi bobuľovitého a citrusového ovocia z oblasti Santander, alebo herbálny, až zemito drevitý profil s náznakmi sušeného ovocia a vlašských orechov z Córdoby. Výnimočné kakaové bôby zo známych pestovateľských oblastí - Caquetá, nachádzajúce sa v južnej časti Kolumbie s plným, orieškovým profilom s nízkou aciditou a kakao z oblasti Tolimá, položené o niečo viac na sever, v ktorého výrazne sladkom chuťovom profile nájdeme tóny bobuľového a sušeného ovocia. Vďaka rozdielnemu regiónu a profilu praženia predstavujú obe kakaa, Caquetá aj Tolimá, navzájom chuťový kontrast, pričom Tolimá sa perfektne hodí ako alternatíva klasického espressa, teda na prípravu vo vode tzv. cacao shot, kde vynikne jej acidita a šťavnatý chuťový profil, zatiaľ čo Caquetá so svojou plnou a výraznou kakaovou chuťou sa skvele dopĺňa s mliečnou textúrou.

Nielenže sú tieto chuťovo-aromatické prekurzory z hľadiska senzoriky rovnako vzrušujúce, ako cupping čerstvého zberu citrusovo-herbálnej Etiópie, alebo výrazne šťavnaté Kene s chuťou po tropickom ovocí, nemenej zaujímavé sú z hľadiska sociálneho. Kakao, ktoré sa dováža z úrodných kolumbijských plantáží, je vystopovateľné až ku konkrétnemu farmárovi a špecifickej technike spracovania, ktorá je na každej farme alebo spracovateľskej stanici jedinečná. Unikátny slovenský projekt spolupracuje s farmármi z postkonfliktných oblastí Kolumbie, ktorí predtým pestovali kokú a ópium. Vďaka trojnásobnej trhovej cene kakaa, ktorú pestovateľom v rámci direct-trade vzťahov ponúkajú, im umožňujú zmenu k bezpečnejšiemu životu bez krviprelievania a narcobusinessu.