Dobrodružná výprava za kakaom do Kolumbie: Toto chceš ochutnať!

Keď hovoríme, že v Kakaw Co+ poznáme naše kakao „od bôbu až po šálku“, nie je to len fráza. Pravidelne stojíme priamo na pôde, kde kakaovníky rastú, komunikujeme s farmármi, ktorí sa oň starajú a dohliadame na celý proces od zberu až po spracovanie. Tento rok sme so sebou zobrali aj jednu z vás – Janke sa podarilo vyhrať túto exkurziu v našej letnej súťaži.

Prečo Kolumbia?

Kolumbia je považovaná za jednu z najrozmanitejších krajín na svete – nielen čo sa týka prírody, ale aj chutí. Práve tu rastie kakao s jedinečným senzorickým profilom: jemné, ovocné, s tónmi citrusov, červeného ovocia a ľahkou zemitosťou. To je dôvod, prečo sa označuje ako fine flavour cocoa.

kakawco-kolumbia14 Large

Od semienka až po fermentáciu

Naša cesta viedla priamo na plantáže, kde sme mohli sledovať, ako sa kakao pestuje v rámci agrolesníckych systémov – spolu s banánmi či kávovníkmi. Takto sa udržuje prirodzená rovnováha a pôda zostáva bohatá na živiny.

kakawco-kolumbia3 Large

Okrem samotného kolumbijského vibu bolo silným zážitkom aj pozorovať fermentáciu kakaových bôbov – proces, ktorý rozhoduje o výslednej chuti. Farmári používajú drevené boxy, v ktorých bôby niekoľko dní prechádzajú riadeným kvasením. Teplota postupne stúpa, bôby menia farbu a začínajú rozvíjať svoju typickú arómu. Po fermentácii nasleduje pomalé sušenie na slnku – kľúčový krok pre stabilitu a kvalitu.

Kakao ako súčasť kultúry

Kakao v Kolumbii nie je len surovina. Je to súčasť identity a tradícií. Mali sme možnosť zúčastniť sa kakaového obradu, kde sa kakao používa ako symbol spojenia – medzi ľuďmi, prírodou a komunitou. Kakao vidíte jednoducho všade – od streetartu až po kaviarne a kakaotérie. Kakao si miešate špeciálnym miešadlom – molinillom, kombinujete ho syrom, wafflami, almojabana (sladko-sladným chlebom) či achirras z kukuričnej múky.

kakawco-kolumbia9 Large

Po rýchlej prechádzke v Bogote a návšteve miesntych dodávateľov, sme začali regióne Huila, odkiaľ pre vás dovážame jednu z vašich najobľúbenejších odrôd. Luis Fernando nás previedol po plantáži aj pred Jankou majstrovsky rozrezal kakaový struk.

Čo sme si odniesli a veríme, že vnímate aj vy

  • Rešpekt k pôvodu – každé zrno nesie v sebe prácu a príbeh farmára.
  • Inšpiráciu pre chuťové zážitky – od jemnej kyslosti až po ovocné a orechové tóny. Kakao, ktoré dovážame od Európy a balíme na Slovensku v našej integračnej baliarni je jednoducho nenapodobiteľné.
  • Potvrdenie našej misie – prinášať vám kakao, ktoré má príbeh, pôvod a zmysel – aj vďaka tomu, že sme sociálnym podnikom.

Chcete vedieť viac o našej kakawcovej ceste? Sledujte nás na Instagrame 

A čím začať, ak nás chcete ochutnať? Kliknite na Špeciálnu ponuku a vyberte si niektorých z degustačných – ochutnávkových kitov.